Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
15.11.2009 11:47 - Необходими уговорки в договора за продажба на дялове или акции
Автор: eraikovska Категория: Технологии   
Прочетен: 5531 Коментари: 0 Гласове:
1

Последна промяна: 11.09.2010 17:21


  Необходими уговорки в договора за продажба на дялове или акции

 

Материалът е разработен от Георги Йорданов,  Венелина Павлова,  Елица Райковска, Елена Чупетловска и докладван на немски език в цикъл тематични семинари на Института по германско и европейско право при юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 2002/2003 г. Публикуван е в книгата „Продажбата на търговско предприятие, Гражданско- и търговскоправни аспекти” със съставители проф. Д-р Мариан Пашке и Венелина Павлова, от Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, 2004 г.  http://www.helikon.bg/books/95/113982_prodazhbata-na-targovsko-predpriiatie:-grazhdansko---i-targovskopravni-aspekti.html

Настоящата разработка с автор Елица Райковска * е включена в Глава 2 „ПРАВНИ МОДЕЛИ ЗА ПРОДАЖБА НА ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ      

 

* Елица Райковска, Дипломиран юрист (дек. 2003г.), Висше юридическо образование в Нов български университет

 

Продажбата на дялово участие по правило е гражданскоправна сделка. Спрямо нея се прилагат разпоредбите на Закона за задълженията и Договорите166, които уреждат обикновената продажба. Продажбата на акции на фондовата борса е изчерпателно уредена в Закона за публичното предлагане на ценни книжа.

По-голямата част от разпоредбите на ЗЗД, както и на ТЗ, са диспозитивни, т.е. страните могат свободно да уредят взаимоотношенията си в договора. На практика един подробен и изчерпателен договор се оказва задължителен, тъй като, от една страна, продажбата на дялово участие е особена сделка и много от разпоредбите на ЗЗД (и на ТЗ) са неприложими за нея. От друга страна, про­дажбата на дружествени дялове или акции в голямо търговско дружество е свързана със съществени рискове както за отчуждителя, така и за приобретателя. Ето защо е препоръчително в договора за продажба на дялово участие да бъдат изчерпателно уредени важни проблеми като гаранциите, отговорността на страните и сроковете. Особено място в договора заемат клаузите, които ка­саят предмета и цената. В случай че относно тези два елемента на договора не е постигнато съгласие, според чл. 26, ал. 2 ЗЗД договорът би бил нищожен.

В следващите редове ще бъде направен кратък преглед на уговорките, ко­ито е препоръчително да бъдат включени в договора за продажба на дялово участие167. Следва да се има предвид, че тяхното ефективно практическо из­ползване налага съобразяването им с особеностите на конкретния казус.

 

 

165 Вж. Бобатинов, М., А. Калайджиев. Цит. съч., 225-228.

166 Изключения от това правило са случаите, в които страна по сделката е търговец и сделката е свър­зана с упражняваното от търговеца занятие, като при съмнение това се предполага - чл. 286 ТЗ. Същотосе отнася и за хипотезите, в които става въпрос за закупуване на ценни книги е цел препродажба - чл.1, ал. I, т. 3 ТЗ. В тези случаи се прилагат разпоредбите на търговското право (ТЗ).

167Международен правен семинар. Договори за покупко-продажба па предприятие. Асеновград, 1994.


Преамбюл: посочване на страните и техните представители (ако има такива)

Чл. 1. Предмет.

Номинална стойност на дела/дяловете, съответно на акцията/акциите.

Момент на преминаване на собствеността и на риска върху приобретателя.

Чл. 2. Цена.

Тя е от изключителна важност при договора за продажба на дружествени дялове/акции и често е предмет на спорове.

2.1. Уговорки относно цената.

Фиксирана цена - определяне на продажната стойност още при сключване на договора.

Цена, която страните определят въз основа на изготвен баланс към момента на преминаване на собствеността168.

Определяне на цената към по-късен момент.

Страните могат да обвържат цената с бъдещата печалба или оборот на дружеството, т.е. в този случай цената или част от нея става изискуема, след като собствеността вече е преминала върху купувача.

2.2. Изискуемост на цената.

Чл. 3. Гаранции.

Гаранции на продавача.

Гаранции по отношение на предмета на сделката.

 

Споразумение относно разпределянето на печалбата169.

Гаранции относно имуществените права, които преминават върху купувача чрез придобиването на дружествения дял или акциите - права вър­ху недвижимо имущество, ликвидни средства, know - how и др.

Гаранции относно съществуващи договори - договори със служите­ли, търговски договори с доставчици, клиенти и др.

Гаранции срещу съдебно отстранение.

3.3.      Гаранции на купувача - относно възможността му за плащане на це­ната, произход на средства, вписване в търговски регистър и др.

Чл. 4. Сделки преди момента на преминаване на собствеността -например задължение за предоставяне на информация, достъп до данни, от­насящи се до имуществените права, и др.

Чл. 5. Задължения на страните.

 

168 В случаите, когато собствеността върху дружествения дял или акцията преминава към по-късен момент, а не към момента на сключване на договора, е налице отлагателен срок. Той е необходим, кога­то страните искат да проверят взаимно обещанията, които уговарят при сключването на договора. Например купувачът може да провери какви точно дружествени права - имуществени и лични, и задъл­жения ще придобие чрез покупката на дела или акцията, дали това са правата и задълженията, описани в Договора, и т.н.

169 Например ако продажбата се осъществява в средата на счетоводната година, следва да се угово­ри коя от страните каква част от печалбата за първата половина и съответно за втората половина от го­дината ще получи.


Чл. 6. Разходи и данъчни задължения, свързани с прехвърлянето.

Чл. 7. Отговорност на страните.

Чл. 8. Обезщетения.

Чл. 9. Забрана на отчуждителя да извършва конкурентна дейност.

Период, за който забраната важи.

Предмет на забраната.

Чл. 10. Заключителни разпоредби.

Нищожност на целия договор или на отделни клаузи от него.

Разрешаване на спорове.

Други срокове.

Приложимо право170.

 

170Изброените клаузи са необходими при договор за продажба на всички дялове или акции на дадено дружество, вследствие на което се постига икономическият ефект на продажбата на предприятие по смисъла на чл. 15 ТЗ, както и когато се придобиват 51% или по-голямо дялово участие, което гарантирана купувача възможността за управление на предприятието на дружеството. Някои от уговорките могат да не бъдат включени, когато става въпрос за придобиване на 49% или по-малка част от дружествените дялове или акции.

 



Тагове:   Юрист,


Гласувай:
1



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eraikovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 37323
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930