Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
14.11.2009 10:30 - Общ преглед на договора за продажба на дялове или акции в българското право
Автор: eraikovska Категория: Технологии   
Прочетен: 2544 Коментари: 0 Гласове:
0

Последна промяна: 11.09.2010 17:24


  Общ преглед на договора за продажба на дялове или акции в българското право

 

Материалът е разработен от Георги Йорданов,  Венелина Павлова,  Елица Райковска, Елена Чупетловска и докладван на немски език в цикъл тематични семинари на Института по германско и европейско право при юридическия факултет на СУ „Св. Климент Охридски” през 2002/2003 г. Публикуван е в книгата „Продажбата на търговско предприятие, Гражданско- и търговскоправни аспекти” със съставители проф. Д-р Мариан Пашке и Венелина Павлова, от Университетско издателство „Св. Климент Охридски”, 2004 г.  http://www.helikon.bg/books/95/113982_prodazhbata-na-targovsko-predpriiatie:-grazhdansko---i-targovskopravni-aspekti.html Настоящата разработка с автор Елица Райковска * е включена в Глава 2 „ПРАВНИ МОДЕЛИ ЗА ПРОДАЖБА НА ТЪРГОВСКО ПРЕДПРИЯТИЕ 
 * Елица Райковска, Дипломиран юрист (дек. 2003г.), Висше юридическо образование в Нов български университет     
2. НАСРЕЩНА ПРЕСТАЦИЯ

 

Съществените елементи на договора за продажба са предметът на прехвър­ляне и цената. Следователно, за да бъде сключен договорът, е необходимо да бъде постигнато съгласие между страните относно тези съществени еле­менти79. Според чл. 326, ал. 2 ТЗ когато страните не са се споразумели отно­сно цената, се смята, че те „са се съгласили с цената, която обикновено се плаща по време на сключването на договора за същия вид стока при подоб­ни обстоятелства". Цитираната разпоредба не може да се прилага спрямо продажбата на дружествен дял или акции поради няколко причини. Първо, договорът за продажба на дялово участие по дефиниция не е абсолютна тър­говска сделка и за нея важат разпоредбите на ЗЗД. Второ, дори и продавачът - съдружник, или купувачът да е търговец и продажбата да е свързана с не­говото занятие, т.е. по отношение на сделката да се прилага ТЗ, а не ЗЗД, предмет на разглежданата в настоящото изследване продажба е дружествен дял, съответно акция, а не стоки. При това не съществува обичайна цена за дружествения дял или акциите, т.е. за дружествените права и задължения. Те представляват сложна съвкупност, чиято цена може да бъде определена след изчерпателна процедура по оценяване, специфична за всеки отделен случай на продажба на дялово участие.

Купувачът следва да плати цената на падежа, който се определя в догово­ра за покупко-продажба на дялово участие. В случай че купувачът не плати, продавачът има възможност на основание чл. 87 ЗЗД да развали договора и да получи обратно своето дялово участие. Тъй като предмет на сделката е сложен комплекс от членствени права и задължения, следва в договора за продажба да бъде уредена отговорността на длъжника при виновно неизпъл­нение на задължението за плащане на продажната цена.

 

76Размерът на капитала се определя в устава, съответно в дружествения договор, и може да бъде увели­чаван или намаляван единствено по реда на установената в ТЗ процедура. - Вж. чл. 148-153 и чл. 192-203 ТЗ.

77 Таджер, В. Капшпалови търговски дружества. С,  1995, с. 49.

78 Кънев, С. За някои особености при прехвърлянето, наследяването, залагането, съсобствеността и разделянето на дружествен дял в ООД. - Съвременно право, 1997, №1,81 и сл.

79 Голева, П. Облигационно право. С, 2001, с. 170.

 

а, с`Xl Ymа на дружествения дял се определя от размера на де­ла в дружествения капитал77.

 

Въпреки че дружественият дял е променлива величина, той може да бъде предмет на договор за продажба. Такъв договор няма да бъде алеаторен, за­щото дружественият дял като съвкупност от права и задължения може да бъде оценен78.

Положението при акциите е аналогично. Според чл. 175, ал. I ТЗ акцията представлява „ценна книга, която удостоверява, че притежателят й участва с посочената в нея номинална стойност в капитала". Цитираното определе­ние обаче е непълно, в смисъл че освен участие в капитала на дружеството, акцията като ценна книга инкорпорира и имуществени и персонални друже­ствени права, както и задължения. Именно тези права и задължения, а не но­миналната стойност на акцията, са предмет на прехвърлителната сделка.

Фактът, че предмет на разглеждания договор е не просто дадена номинал­на стойност, а съвкупност от права и задължения, предопределя сложността му и необходимостта от задълбоченото и изчерпателното му изследване.



Тагове:   Юрист,


Гласувай:
0



Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: eraikovska
Категория: Лични дневници
Прочетен: 37312
Постинги: 10
Коментари: 0
Гласове: 10
Архив
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930